Tips

“Hjerne-gymnastik”

Det er jo ikke altid, at vejret indbyder til at være ude i alt for lang tid ad gangen, og så kan det være godt at have alternative aktiviteter med sin hund. Her er et par ideer:

Man kan købe alverdens hundelegetøj – hvor opgaven består i, at hunden skal arbejde/tænke sig om for at få fat i godbidder, som er gemt i legetøjet. Man kan selvfølgelig vælge, at købe sig fattig i alt det legetøj, men man kan også selv lave noget af det legetøj.

Flaske med godbidder
Tag en tom plast-sodavandsflaske (både 0,5 og 1,5 liter flaske kan bruges. Den simple version er, at lægge nogle godbidder i flasken, lade være med at skrue proppen på, og så skal hunden selv finde ud af, at få godbidderne ud af flasken. Man kan også skrue proppen på, og skære nogle små huller på flasken, og så skal hunden finde ud af, at få godbidderne ud af disse huller.

Bowle
Du skal bruge: 1 bold (jeg bruger en mini-fodbold), nogle tomme toilet-papruller og godbidder. Få din hund i dæk. Lær den at skubbe til bolden med sin snude. Når den har lært det, så sæt en tom toilet-paprulle lidt fra bolden og læg en godbid i røret. Ideen er så, at hunden skal skubbe til bolden med snuden og derved vælte toilet-paprullen med bolden – og når det er sket må den tage godbidden. Husk også at rose. PAS PÅ: At du ikke går for hurtigt frem. Det er vigtigt, at din hund lærer at forstå, hvad den skal gøre – før du går videre med næste step. Du skal altså IKKE sætte en rulle op, før hunden har forstået at den skal skubbe til bolden med snuden. Når hunden har forstået opgaven, kan du med tiden udvide ved at sætte flere “kegler” (toiletrulleholdere) op og derved få det til at ligne et spil kegler. I starten bruger jeg ikke kommando til denne leg, men efterhånden som hunden forstår opgaven, har jeg valgt at sige “bowle”, når min hund må skubbe til bolden.

Rydde op
Hvis du har en kurv eller andet, hvor hundens legetøj er samlet i (når du har ryddet op), så kan du lære din hund selv at rydde op. Det er lettest, hvis din hund har lært at apportere (hvilket godt kan være en svær opgave med en Finsk Lapphund). Start med 1 stk. legetøj. Hold din hånd over kurven (eller hvad du nu bruger til at opbevare legetøjet i) og få din hund til at aflevere legetøjet ved din hånd. Jeg lader være med at gribe/holde fast i legetøjet og lader det dumpe ned i kurven. Umiddelbart efter masser af ros og godbid. Igen har jeg ikke brugt en kommando i starten, men når hunden forstår opgaven, kan der sættes en kommando på. Jeg har valgt “ryd op”

Alternative “madskåle”
Læg den afmålte mad i små portioner rundt i huset og lad din hund lede efter sin mad. Læg den afmålte mad i et håndklæde, viskestykke eller lignende, slå en ikke for stram knude omkring maden og lad hunden selv finde sin mad. Denne “madskål” har 2 helt klare fordele: Din hund er aktiveret OG har du en hund, som er meget forslugen, så undgåes det, da maden ikke er så let tilgængelig. Har man muligheden for det, kan man også vælge at sprede hundens mad udenfor, og så kan hunden få lang tid til at gå med at snuse sig frem til sin mad. Endnu et alternativ kan være at fylde hele dagens ration af mad i en flaske, som beskrevet øverst.

Lydighedstræning
Husk også, at almindelig lydighedstræning som sit, dæk, stå, og på plads sagtens kan øves indendørs

“Smørre leverpostej på træerne”
Det lyder måske skørt, men vores hunde elsker det!
Leverpostej i mindre klatter smørres på træer, rækværk, sten, stolper, smides på jorden og hvad du ellers har af muligheder.
Vores hunde sidder ivrigt og venter, mens leverpostejen spredes rundt på grunden og de får lang tid til at gå med at afsøge alle steder for den lækre godbid.

Saana har fundet noget leverpostej på en træstamme

Saana har fundet noget leverpostej på en træstamme

Skriv et svar