Racebeskrivelse

Racebeskrivelse
Den Finsk Lapphund´s oprindelse og beskrivelse af racen (Det finske navn for racen er: Suomen Lapinkoira)

Fra starten af 1993 har racen heddet “Finsk Lapphund”. Før det har den haft flere forskellige navne, som “Lapplands hyrdehund”, “Lapplands Spids” og “Lapplands hund”.

I løbet af mange hundrede års naturlig udvælgelsesproces blev lapphunden en velegnet hyrdehund i de barske forhold i Lappland. Samerne har brugt hundene til at drive og passe rensdyrflokke i mange hundrede år. Dette anvendes racen stadig i nogen grad til, men de fleste lapphunde bruges i dag som familie- eller vagthunde.

I Finland er racen meget populær, hvilket skyldes racens sundhed, temperament, udseende og righoldige farve-kombinationer. Da Finsk Lapphund er til friluftsliv, er den en perfekt følgesvend for familier/personer med et aktivt friluftsliv.

Den finske lapphund er rolig, modig, selvstændig (sådan lidt “katte-agtig), trofast, lærenem og venlig overfor alle, som er venlig mod den. Det er en hund, der gerne vil arbejde for dig, så den er forholdsvis let at arbejde med til udstilling, lydighed, agility mm.

Racen fås i mange farver, men de mest almindelige er sort og brun med aftegninger i en lysere farve. Pelsen er selvrensende, så den kræver ikke meget arbejde. Dog er det en god ide at børste/strigle hunden dagligt i forbindelse med fældning (ca. 2 gange om året).
Et stort plus (synes jeg) ved racen er, at den ikke “lugter af hund”. Racen er meget sund – og har ikke problemer med nedarvede defekter. I dag skal alle hunde HD-fotograferes og lyses for
øjensygdomme inden parring, hvilket også er med til at sikre en sund race. (Se “Avlsrestriktioner)

Størrelsen på en Finsk Lapphund er et sted mellem “stor taskehund” og “for stor til at sidde på gulvet ved passagersædet” – altså den er ikke egnet til at blive båret rundt på og den er ikke så stor, at man skal overveje om man har plads i bilen, hvis hunden skal med… Hannerne bliver 46-52 cm høj og tæverne 40-46 cm. (Se mere under “Standard for Finsk Lapphund”)

De karakter-træk vi har observeret ved den erfaring vi har fået som 3. gangs ejer af en Finsk Lapphund er:
– Den er yderst charmerende. Gider man ikke tale med andre mennesker, så skal man IKKE anskaffe en Finsk Lapphund, for man vil igen og igen blive kontaktet af fremmede, som ikke kan modstå hundens charme.
– “Katte-agtig” – forstået på den måde, at en Finsk Lapphund vil gerne kæles for, MEN kun når det passer den. Bliv ikke overrasket, hvis du går hen til din hund for at kæle for den, og den så rejser sig op, går 1-2 meter og lægger sig ned igen!! Så kan man vel forstå, at det er altså ikke lige nu, hunden gider underholdes af dig..
– Har det bedst, når hele flokken er samlet. Altså, når alle husstandens medlemmer er hjemme, så kan hunden slappe af.
– Bliver ved hjemmet – dog kan en forbiløben hare eller kat, se så spændende ud, at man lige må “følge” den til dørs. Er dog hurtig på egen matrikel igen. Undtaget for dette kan være løbetiden.
– Skal nok gøre opmærksom på, hvis den kræver, at nu skal der altså ske noget. Sidder du og flyder i sofaen og ser tv – og din hund mener, at der skal lidt mere aktivitet igang, så har den en formidabel evne til at sætte sig lige i synsfeltet, og se ualmindelig utålmodig ud. Forstår du ikke dette budskab, så må man jo sætte lidt lyde til, og det er ikke gøen, men andre sjove lyde, hunden frembringer.
– Fortæller, når der kommer gæster, men er ellers ikke slem til at gø.
– Trives bedst med aktivering, ikke nødvendigvis lange traveture hver dag, men lufteture og “hjernegymnastik” giver dig en glad hund. (Se “Hjerne-gymnastik”)

Efter vores overbevisning skal man IKKE anskaffe sig en Finsk Lapphund, hvis:
– man ikke har tid, lyst og mulighed for at aktivere sin hund dagligt
– hvis man ikke bor, så hunden har mulighed for at være meget udenfor. Det er en udpræget “udehund”
– hvis man mest er til en rigtig skødehund, som vil elske hele tiden at blive nusset og båret rundt på
– hvis man er vild med at komme til dyrlægen – det er nemlig en sund race, som generelt “aldrig er syge”
– hvis hunden skal være meget alene (hvilket vel de fleste hunde gerne vil undgå) – her tænker vi på tid udover en “normal arbejdstid”
– en finsk lapphund er IKKE en lænkehund, så glem alt om anskaffelse, hvis det er tanken.

Avlsrestriktioner (gældende fra 1. januar 2013)
Racenummer: DKK 189

Gruppe: 5
Racens hjemland: Finland
Specialklub: Spidshundeklubben

Racen har følgende avlsrestriktioner:

HD: Afkom kan kun stambogføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel HD-status registreret i DKK (Dansk Kennel Klub).
Hunde med HD grad D eller E kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde altid være HD-fri (grad A eller B)

Tidligste alder ved HD og AA fotografering er 12 måneder for begge køn.

Øjne: Hvalpe kan ikke registreres i DKK, medmindre begge forældre er undersøgt af et medlem af DKK´s øjenpanel for arvelige øjensygdomme. Første undersøgelse skal være foretaget inden første parring, dog tidligst når hunden er 12 måneder gammel. Forældredyr, der anvendes i avl efter de er fyldt 5 år, skal være øjenundersøgt igen inden parring. Er hunden øjenundersøgt indenfor de sidste 12 mdr. før 5 års dagen, er dette dog tilstrækkeligt.

Desuden gælder, at hvalpe kun kan registreres i DKK, såfremt begge forældredyr inden parring er DNA-testet for prcd/PRA og resultatet heraf er registreret i DKK.

Der er flg. krav til status:

Fri: Må parres med fri eller anlægsbærer.
Anlægsbærer: Må kun parres med fri.
Påvist: Må ikke bruges i avl.

En DNA-test gælder for livstid. Hvis begge forældredyr er kendt prcd/PRA-fri ved DNA-testen, bortfalder testkravet for prcd/PRA på afkommet, som herefter registreres “Fri grundet forældrenes DNA-test”

Det skal på behøring vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale tekstikler på normal plads.
Der henvises herudover til DKK´s stambogsføringsregler.

Avlsanbefalinger:
For at få påtegningen “Denne hund er avlet efter Spidshundeklubbens og DKK´s avlsanbefalinger” på stambogen skal følgende desuden være opfyldt:

1. Begge forældredyr skal før parring have HD status A, B eller C registreret i DKK

2. Forældredyrene må ikke være registreret med samme øjensygdom hos DKK

3. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være godkendt på et tysk avlsgodkendelsesarrangement (Ankôrung).

Alder: Spidshundklubbens etiske regler skal overholdes. For Finsk Lapphund gælder flg.:
Tæven skal være mindst 24 måneder gammel ved parring. En tæve bør kun have 4 – 5 kuld i sin levetid, og sidste kuld inden tæven fylder 8 år. Efter 2. kuld bør tæven have en pause på mindst 1 øbetid.
Se også Spidshundeklubbens etiske regler.

 

Skriv et svar