S-Kuld

Kello Qeesa (00682/2006) fødte den 25. marts 2010 5 hvalpe. Far til kuldet er Finda Ovillo Qato (18838/2002)

Hvalpene hedder:

Leijona Santtu – han – sort med lyse aftegninger
Leijona Suunto – han – sort med lyse aftegninger
Leijona Seppo Sigurd – han – sort med lyse aftegninger
Leijona Sisko – tæve – Creme
Leijona Saana – tæve – Creme (Saana beholdte vi)

Dagbog for S-kuld født den 25.03.2010

Tirsdag den 23. marts 2010

Kl. 15.00: Qeesa er nu gået i fødekassen, hvor hun skraber og flytter rundt på tæppet, halser og ser en smule lidende ud.

Onsdag den 24. marts 2010

Qeesa har brugt hele dagen på at halse, skrabe i kassen og være urolig. Desuden kastede Qeesa ofte op og var nok lidt “flad” i det. Hun havde da ikke spist siden mandag aften. Kl. 19 blev vi lidt for bekymrede over, at der gik så lang tid med at komme i gang med fødslen, derfor valgte vi, at få Qeesa checket ved dyrlægen. Han kunne heldigvis berolige os med, at der ikke var noget galt. Det tog åbenbart bare lang tid med at komme i gang. Onsdag nat var rimelig rolig.

Torsdag den 25. marts 2010

Omkring kl. 07.30 begyndte der at være tegn på veer.

Kl. 08.11 blev den første hvalp født. Det er en han på 355 gram. Kendetegn: Sort med mange tegninger. Lyse tæer, hvid halespids, hvide bryn, stort hvidt kryds på brystet.

Så gik der igen lang tid – og vi havde faktisk aftale med dyrlægen, at vi ville komme, hvis der ikke var født en hvalp mere inden kl. 11 – heldigvis nåede vi ikke afsted.

Kl. 10.28 blev nr. 2 født. En lys tæve på 420 gram. Kuldets største hvalp. Hun er cremefarvet med hvid blis.

Så gik det lidt stærkere.

Kl. 10.43 blev nr. 3 født. Igen en mørk han. Vægt: 370 gram Kendetegn: Sort med gyldne tegninger. Kryds på brystet.

Kl. 11.38 blev nr. 4 født. En lys tæve på 375 gram. Kendetegn: Meget tydelig hvid blis, hvide poter.

Så gik der igen lang tid – og Qeesa var efterhånden meget træt. Vi opdagede, at en hvalp kun var født med hovedet og Qeesa ikke havde kræfter til at presse den ud. Derfor hjalp vi den på vej, ved den næste ve.

Kl. 14.17 blev nr. 5 født. En han på 390 gram. Kendetegn: Gyldne tegninger, hvidt lille kryds på bryst, hvide tæer, gyldent op ad benene, hvid halespids.

Heldigvis var der nu ikke flere hvalpe. Ellers var det nok endt med en tur til dyrlægen.

Da Qeesa havde hvilet lidt og vi var sikre på, at der ikke kom flere hvalpe, blev hun luftet, fødekassen gjort ren og der blev fundet mad frem til Qeesa, som hun spiste med god appetit. Hun må efterhånden også have trængt til at få fyldt depoterne op.

Alle hvalpene ser ud til at trives. De spiser godt og de sover godt 🙂

Fredag den 26. marts 2010.

Qeesa og de 5 hvalpe var til kontrol ved dyrlægen. Dyrlægen synes, at det så ud til, at alle 5 har det godt.

Torsdag den 1. april 2010

Qato og hans ejere, Mette og Lars har været på besøg. Qeesa ville gerne hilse på Qato, men hun ville bestemt også fortælle ham, at nærkontakt ikke var ønsket og hun var absolut ikke tilfreds, når han nærmede sig døren til hvalpene. Mette og Lars er rigtig gode til at tage billeder og de havde heldigvis deres kamera med. Nogle af deres billeder er lagt på S-kuldets foto i dag.

Fredag den 2. april 2010

Ved dagens vejning og klør-klipning kunne vi konstatere, at Han5 godt nok var den sidst-fødte og den det tog længst tid at føde, men han er også den der først har åbnet sine øjne helt. Så han er godt med. De 2 andre hanner har lige en sprække åben. Den største synlige forandring på de 2 lyse tæver lige nu er, at såvel trædepuder som mundvig og snude er ved at få mørk farve. Det pynter ret godt på dem. Nu begynder de at ligne hunde i stedet for små grise 🙂 Og så er der jo lige Tæve2 som har fået kæle-navnet “Big Mama”. Hun tror da vist, at hun skal være stor til en bestemt tid.

Lørdag den 3. april 2010

Nu har de 2 tæver også åbnet øjnene.

Mandag den 5. april 2010

Der er ved at komme en lille variation i hvalpenes liv. De sover og spiser stadig det meste af tiden, men nu er de også begyndt at lege lidt med hinanden.

Søndag den 11. april 2010

Alle kommende hunde-ejere har nu været på besøg.

I denne week-end har vi haft hvalpene ude på græs et lille stykke tid. Qeesa virkede meget tilpas med at få hvalpene med ud. Det er tydeligt, at de nu også kan høre. I hvert fald vågner de, hvis man larmer i bryggerset. Vi vejede hvalpene i går. De var lidt sløve, mens det stod på, men det gjorde det bare lettere. Især Han3 var meget let. Han rullede sig bare sammen i den skål, vi har på vægten og lagde sig til at sove videre. Det kan man da kalde et roligt sind 🙂 Tæve4 har også vist et godt sovehjerte. Hun sov og sov, lagde slet ikke mærke til, at jeg flyttede hende fra mig og begyndte at klippe hendes klør. Det skal siges, at det er noget lettere at klippe klør på en sovende end en vågen hvalp.

Onsdag den 14. april 2010

Hvalpene har fået deres første måltid “fast føde”. Det består af hvalpefoder opløst i vand, så det mest af alt ligner øllebrød. Det tog ikke mange sekunder for dem, at få begyndt at spise og de gik til truget med stor iver.

Torsdag den 15. april 2010

Bryggerset er nu omdannet til hvalpe-kravlegård. Det betyder så også, at vi nu har et stort forbrug af aviser for de finder lynhurtigt ud af, at man ikke skal tisse i kassen – men udenfor den. Qeesa har travlt med at holde øje med hvalpe-maden, mens den står til “opblødning” Hendes appetit fejler absolut ikke noget for tiden.

Fredag 23-04-2010

Nu er hvalpene 4 uger og de bliver mere og mere livlige. De leger både med hinanden og med legetøj. Qeesa er ikke så vild med at lade dem spise ved hende. Forståeligt, når man mærker deres skarpe tænder og klør. Jeg synes ellers, at vi klipper de klør ret ofte, men de vokser med en utrolig fart. Ligesom hvalpene.

De spiser efterhånden en ret stor portion om aftenen. Fra i morgen vil vi begynde, at give dem 2 gange om dagen. Heldigvis er alle glade for at spise, det de bliver budt og alle vokser godt. Efter vores vurdering virker de alle til at trives. De kommer alle 5 til døren for at blive kælet med, når vi nærmer os bryggerset. På skift tager vi dem med ind i stuen til en kæletur og “ene-snak” med Qeesa. I dag har de været i længere tid i den udendørs “kravle-gård”. Det virker til, at de nyder det.

Tirsdag 27-04-2010

I lørdags blev alle vejet og fik ormekur. Det synes de bestemt ikke smagte godt! Samme dag fik alle også klippet klør – igen,igen,igen…

Søndag kom Qato på besøg sammen med Mette og Lars – eller også er det omvendt 🙂 Qato var meget interesseret i Qeesa, hvilket ikke var synderligt gensidigt. Desværre så det ud til, at Qeesa var i gang med at få mælkekirtel-betændelse, hvilket dyrlægen bekræftede mandag morgen. Heldigvis har det ikke været en slem omgang. Vi tror, at betændelsen skyldes en rift ved den ene dievorte. Qeesa har fået penicillin og noget smertestillende og hvalpene får igen lov at die ved hende.

I dag har hvalpene været på besøg på min arbejdsplads, Lille Vildmose Efterskole. Var hvalpene ikke allerede afsat, så var de blevet det i den forbindelse. Hvalpene har altså været ude og køre bil – og det var ikke alle, der var lige glade for det. Turen ud til skolen gik fint – kun lidt piven fra transportkassen, men på vej hjem kastede et par af hvalpene op. De livede dog hurtigt op igen og gik i gang med at lege.

Søndag den 02-05-2010

Det har været en begivenhedsrig week-end for S-kuldet. Lørdag havde vores ældste datter fødselsdag, så der var en del gæster i huset. Det betød, at vi om aftenen kunne tage hele kuldet ind i stuen, for der var jo rigeligt med mandsopdækning. Sig ikke, at S-kuldet ikke bliver socialiseret 🙂 Det er dog svært at vurdere, hvem der nød selskabet mest: hvalpene eller gæsterne… I dag har vi så haft besøg til Santtu og Sisko samt besøg af et par venner. Så igen, var der masser at selskab til hvalpene. De har været ude det meste af lørdagen og søndagen. Fredag var vi også hjemme (Bededag), men det regnede det meste af dagen, så hvalpene var inde. Der er ingen tvivl om, at de nyder at være ude. Og vi synes også, at det er dejligt for udevejr = mindre gulvvask i bryggerset.

Hvalpene er igen blevet vejet og den første har nået de 3 kg.

Søndag den 09-05-2010

I tirsdags fik hvalpene ormekur for 2. gang. De synes stadig, at det smager dårligt. Til gengæld var de glade for den tun, de fik til at tage den værste smag af ormekur. Vi må nu også droppe at veje dem på køkkenvægten, for den kan max veje 3 kg – og det er de nu over.

I fredags fik vi lavet en større “hvalpe-fold”, som de kan muntre sig i. Det er både hvalpene og Qeesa glade for, for nu gider Qeesa være inde ved dem og lege. Især Sisko prøver stadig af få en tår ved Qeesa, men hun har lukket for “den varme mælk”. De er dog alle gode til at spise og drikke vand, så det er ikke noget problem.

Fredag den 14-05.2010

Herligt med en lang week-end. Det betyder nemlig, at hvalpene kan være i længere tid ude i folden – og det er de ret tilfredse med. Der er meget gang i dem nu, de leger og leger. Qeesa leger også meget med dem nu. De har fundet ud af, at de kan glemme alt om at få en tår ved mor, så nu hygger de sig rigtig meget sammen.

På søndag kommer der en id-mærker fra DKK og chipmærker hvalpene og på mandag skal kuldet til sundhedscheck ved dyrlægen. Derefter er der kun få dage til hvalpene flytter hjemmefra.

Onsdag den 19-05-2010

I søndags blev hvalpene “chippet”. Det tog de meget pænt. Det var nu også så heldigt, at der havde været en del for at se hvalpene om formiddagen, så de var godt krudtet af, da markøren fra DKK kom for at chippe hvalpene.

I søndags var Qato med familie på besøg for at se hvalpene en sidste gang, inden de flytter hjemmefra.

Mandag kørte Jan og jeg hvalpene til sundhedscheck ved vores dyrlæge i Dronninglund. Vi satte de 3 af hvalpene i den ene transportkasse på bagsædet i bilen i og de sidste 2 i den anden transportkasse bag i bilen. Fra det øjeblik vi kørte ud af indkørslen og så mere eller mindre konstant i 35 minutter gøede minimum 1 af hundene. Faktisk burde Jan og jeg have haft høreværn på… På vejen til Dronninglund kom der kun lidt skum/savl fra hvalpene. De tog så revanche på vej hjem – jeg tror, at alle 5 nåede at kaste op minimum en gang. Så der var en pæn dynge vasketøj og spuling af transportkasse at gå i gang med, da vi kom hjem.

I dag er den første af hvalpene så flyttet hjemmefra. Sigurd blev hentet som den første. I morgen hentes Suunto, på fredag Santtu og endelig hentes Sisko på mandag.

 
S-kuld Nr. 1 Nr. 2 Nr. 3 Nr.4 Nr. 5
Køn Han Tæve Han Tæve Han
Farve Sort m/aftegninger Creme m/hvidt Sort m/aftegninger Creme m/hvidt Sort m/aftegninger
Navn Leijona Sigurd Leijona Sisko Leijona Suunto Leijona Saana Leijona Santtu
Vægt ved fødsel 355 420 370 375 390
Vægt 26.03.2010 400 490 440 420 430
Vægt 28.03.2010 500 600 560 515 560
Alle har fået klippet klør
Vægt 31-03-2010 700 820 780 720 770
Vægt 02-04-2010 780 930 870 800 880
Øjne 02-04-2010 Lidt åbne Lidt åbne Helt åbne
Alle har igen fået klippet klør
Vægt 02-04-2010 780 930 870 800 880
Vægt 05-04-2010 920 1120 1000 980 1020
Vægt 06-04-2010 1000 1160 1080 1030 1080
Vægt 10-04-2010 1240 1410 1305 1250 1260
10/4: Ude for første gang.
Vægt 15-04-2010 1460 1700 1600 1480 1530
Vægt 24-04-2010 2000 2200 2200 2100 2250
24-04-2010: Ormekur til alle
02-05-2010 2700 2850 2850 2750 3000
04-05-2010 2800 3000 3000 2900 3100
04-05-2010: Ormekur til alle
09-05-2010 3400 3800 3800 3400 3800
17-05-2010 4000 4300 4600 4100 5000

 

 

 

Skriv et svar