M-Kuld

Kello Qeesa (00682/2006) fødte den 29. juli 2012 6 hvalpe. Far til kuldet er Lapinlempi Aamu-Ilo – kaldet Floffy – (04644/2005)

Floffy og Qeesa, september 2013

Floffy og Qeesa, september 2013

Hvalpene hedder:

Leijona Maxi – han – Sort med aftegninger
Leijona Matsi (kaldet Louis) – han – Vildtfarvet
Leijona Mikko – han – Vildtfarvet
Leijona Meri – tæve – Sort med aftegninger
Leijona Mitzi – tæve – Sort med aftegninger
Leijona Mimmi – tæve – Sort med aftegninger

Dagbog for M-kuld født den 29. juli 2012.

Søndag 29. juli 2012

I dag kom Qeesas 3. kuld endelig til verden. Det blev et lidt sejere omgang, end vi havde drømt om.

Qeesa har siden onsdag nat (25. juli) vist tegn på, at fødslen kunne være på vej. Det kom bare aldrig for alvor i gang. Til gengæld blev hun mere og mere “graviditets-besværet”, idet maven hang – og generelt var ret stor. I løbet af lørdagen blev der nogen forandringer, idet Qeesa begyndte at kaste op – det var dog kun vand, der kom op, eftersom hun på det tidspunkt ikke havde spist siden tirsdag aften. Qeesa søgte også mere og mere i fødekassen, men der kom ligesom ikke rigtig gang i fødslen. Lørdag nat kastede hun meget op og hendes temperatur begyndte at stige i stedet for at falde, som den bør op til en fødsel.

Så her til morgen ringede vi til dyrlægen kl. 07 og kl. 08 var vi hos dyrlægen for at få Qeesa checket. Qeesa fik igen taget temperaturen, scannet, mærket på og studeret. Dyrlægens bedste bud var, at udover graviditeten, så kunne noget tyde på, at Qeesa var besværet af en infektion. Umiddelbart var der ikke tegn på, at denne infektion skulle komme fra livmoderen, så i første omgang forsøgte vi os med noget anti-biotika, noget smertestillende og noget flydende kalk. Vi skulle så holde godt øje med Qeesa og vende tilbage, hvis hendes temperatur steg yderligt. Skulle fødslen gå i gang, måtte der ikke gå mere end 2 timer med veer, før der skulle være en hvalp. Ellers skulle vi også komme igen, da Qeesa virkede noget afkræftet.

Vi tog så hjem igen, og i første omgang så det ud til, at Qeesa fik det bedre. MEN, så tog opkastningerne til igen, og hun kunne ikke styre bagbenene. Så vi ringede til dyrlægen igen kl. 12.00, som synes, at vi skulle foretage et kejsersnit. Så vi kørte afsted igen. Heldigvis for det!

Kejsersnittet gav 6 levedygtige hvalpe, 3 tæver og 3 hanner. De er stort set lige store og det var stort set kun den ene hvalp, som var lidt lang tid om at “komme i gang” med livet.

Nu er vi hjemme igen. Qeesa ser ud til at have det meget bedre. Alle 6 har fået mælk og lige nu sover de alle 7. Qeesa får selvfølgelig noget smertestillende og det kan betyde, at hvalpene sover lidt mere, end de normalt ville gøre. Qeesa får også antibiotika og selvfølgelig specialkost i de kommende dage.

Hvad gik så galt: Det er lidt uklart, men dyrlægen mener, at der var så meget vædske i Qeesas livmoder, at det har spændt og givet smerter. I hvert fald kom der rigtigt meget vædske ud fra hende, da hun blev åbnet. Da Qeesa var meget afkræftet, var det sikkert den rigtige beslutning at foretage kejsersnittet, fremfor at vente. Det er nemlig slet ikke sikkert, at hun ville have haft kræfter til at føde ved egen hjælp.

Torsdag 2. august 2012

Heldigvis ser det ud til, at Qeesa er ved at komme sig godt efter sit kejsersnit. Hun både spiser og drikke godt. Virker generelt godt tilpas – og til trods for det, så har hun lidt feber. Vi holder løbende øje med hende. Det gør vi selvfølgelig også med hvalpene.

De 5 af de 6 trives helt perfekt, mens den mørke han desværre har lidt startproblemer. Vi var ved dyrlægen i mandags. Dyrlægen mener, at han enten af en eller anden grund er blevet for kold den første nat – eller måske har noget af den infektion i sig, som Qeesa tilsyneladende havde ved kejsersnittet. Vi supplerer med modermælkserstatning for at få ham “fedet” op igen – og lige præcis i dag ser det ud til, at hans appetit er stigende.

For alle tilfældes skyld har vi valgt at bestille en tid til check ved dyrlægen i morgen. Både for at forsøge at finde en forklaring på Qeesas lidt høje temperatur og for at få checket hanhunden.

Er der noget, som vokser hurtigt på hvalpe, så er det deres klør. Dem er vi ekstra opmærksomme på denne gang, da vi jo ikke er interesseret i, at de kan rive for meget i Qeesas sår efter kejsersnittet. Derfor har alle fået klippet klør på forbenene i dag.

Fredag 3. august 2012

HURRA! Vores lille han har taget på igen 🙂 Han har siden i går formiddags kun fået mælk fra Qeesa og han sutter med stor iver og logrende hale. Det betyder, at vi endelig har haft en rolig nat 🙂 Qeesa har stadig lidt høj temperatur, så alle tilfældes tid fastholder vi tiden ved dyrlægen i dag. Så får vi lige et check af alle.

Søndag den 5. august 2012

Nu går det godt! Qeesas temperatur er for nedadgående og Mini-Max´s vægt er opadgående. (OBS: Det er nu ikke sikkert, at han skal fortsætte med at kaldes Mini-Max, men lige nu passer det meget godt til ham. Han har nemlig både været den største og den mindste i kuldet – og nu viser hans fighter-ånd, at han nok ender med at være den største igen).

Som dyrlægen sagde i fredags: “Der kan du bare se. Alle fortjener en chance” – det mener jeg nu også, men jeg mener også, at man skal være realistisk, og hvis et liv ikke er et godt liv, så har vi jo mulighed for at afslutte det, fremfor at en hund skal slæbe med dårligt helbred hele livet. Der er dog intet der tyder på, at Mini-Max kommer til at døje med et skrantende helbred.

I eftermiddag kommer Floffys ejere på besøg. De er selvfølgelig nysgerrige efter at se deres hunds afkom.

I dag skal vi have dem alle vejet og taget nye fotos. Det kommer her på siden senere i dag.

Vi har i dag haft besøg af Floffys ejere. De har været så søde at lade os låne et kamera, som er noget bedre end vores eget, så nu skal der tages en masse fotos 🙂

Da 2 af hannerne og 2 af tæverne ligner hinanden ret meget, er det lidt småbesværligt, når man vil beskrive hvem af dem, man taler om, så nu har vi fundet de navne, som de skal have: Hannerne: Maxi, Matsi og Mikko. Tæverne skal hedde: Meri, Mitzi og Mimmi.

Der er ingen tvivl om, at Maxi er på banen igen. På 3 dage har han øget sin vægt med 130 gram. Så han skal nok snart indhente sine søskende. I øvrigt er hans venstre øje ved at åbne sig..

Onsdag den 8. august 2012

Nu har alle 6 åbnet deres øjne – hvilket straks gør, at de ser helt anderledes ud. De kan endnu ikke rigtigt se noget og deres øjne ser nærmest blå ud.

Alle tager godt på i vægt, alle trives og Qeesa får det også bedre dag for dag.

Søndag den 12. august 2012

Nu er hvalpene 2 uger. De bruger nu mere tid på at bevæge sig rundt. Der går sikkert ikke mange dage, før vi må udvide deres område til lidt mere end en hvalpekasse.

Onsdag den 15. august 2012

I går skete der 2 nye ting for hvalpene: Vi flyttede dem fra stuen til bryggerset (luften var ikke helt frisk i stuen 😉 ) og de var ude for første gang. Ikke i lang tid, men nok til at de nu har trådt deres små poter på græs.

I dag har de også været ude. Det er utroligt så hurtigt, de får styr på deres 4 usikre ben.

Søndag den 19. august 2012

Vejret har været fint i weekenden, så hvalpene har været en del i den udendørs “kravlegård”. Af en eller anden grund, synes de bedre om at sove om dagen end om natten 😉 Håber, at vi får vendt om på den ide, nu hvor de så småt begynder at få opløst hvalpefoder. Alle har fået de første tænder. Endnu en gang har vi klippet klør på dem alle i dag.

Mandag den 20. august 2012

Endnu en gang måtte vi til dyrlægen. Qeesa har kæmpet en del med at restituere sig. Hun havde igen feber og tynd mave. Stakkels Qeesa! Før fødslen havde vi besluttet, at dette kuld skulle være hendes sidste. Som forløbet har været, så er det vist en udemærket beslutning.

Lørdag den 25. august 2012

I dag har hvalpene været ude en stor del af dagen. De nyder tilsyneladende rigtig meget at være ude. I går aftes blev alle vejet igen og fik klippet klør (igen-igen). Alle har også fået pænt med tænder, så Qeesa er ikke just voldsomt begejstret for at lade dem die. Saana får mere og mere lov til at være sammen med hvalpene. Hun vil rigtig gerne nusse dem og hjælpe med at holde dem rene.

Deres forskellige karakter-træk begynder også at brænde igennem. Alle er heldigvis kontaktsøgende og har lyst til at blive nusset og kælet. Kuldets bestemte dame er bestemt Meri. Hun skal nok få en del af den Finske Lapphunds egenrådighed og det som vi her kalder “kattegen”. Altså, hun gør tingene når det passer hende… 😉

Maxi er måske meget naturligt den absolut mest kælne. Men han har også været rigtig meget tæt på os de første par døgn, hvor han skulle døgnovervåges… Det betyder dog ikke, at han ikke har mod på at tumle rundt med de andre og han er som regel den sidste der forlader mad-truget. Han er uden tvivl kuldets fighter.

Mimmi og Mitzi minder tilsyneladende en del om hinanden. De tuller rundt og leget lige så stille og vil rigtig gerne kæles for.

Matsi og Mikko har også en del tilfældes. De er nogle tumlebasser og samtidig er de bare så kære og kælne. Matsi er nok den mest “tolle”. Han ligger glad og rolig på ryggen i lang tid og lader sig kæle på maven. Nu begynder de også at overhale deres søstre vægtmæssigt.

Matsi er i øvrigt opkaldt efter Matsi som levede en mangeårigt liv ved Georg og Kirsten på Sjælland. Vi håber for ham, at han får en lige så langt og raskt liv som den første Matsi.

Søndag den 26. august 2012.

Vi havde besøg af en familie fra Humlebæk. De og Matsi har valgt hinanden, så om 4 uger flytter Matsi til Humlebæk 🙂

Hvalpene har været meget ude i weekenden. De virker ret tilfredse med at være udendørs.

Mandag den 27. august 2012

I dag fik alle ormekur. Det brød de sig ikke om! Men ned, det kom det..

Onsdag den 29. august 2012

I dag måtte Jan forhøje skillevæggen imellem bryggerset og resten af huset, idet 2 af hvalpene havde haft succes med at klatre over skillevæggen. Det er nogle handlekraftige små krabater 🙂

Søndag den 2. september 2012

Weekende er gået med en del besøg – bl.a. af Mitzis kommende ejere. Vi har også haft besøg af en “gæstehund”, så nu har hvalpene også hilst på golden retrieveren Emma.

Vi har også sat gang i lydtrænning. Hvalpene reagerede ikke på lyden af fjern fyrværkeri, så vi fortsætter med at afspille nye lyde fra cd´en fra Dyrenes Beskyttelse.

Onsdag den 5. september 2012

Tænk sig, så er hvalpene allerede 5,5 uger gamle. Hvor går det altså bare stærkt. De har nu de skarpeste tænder, som er ret ukritiske med, hvad de bider i 😉 Hovedmåltiderne er stadig delvis opblødt hvalpefoder, men af og til bliver der smidt lidt foder ud på græsset, som de så leder efter og med stor fornøjelse og iver gnasker i sig.

Vi får besøg af kommende hunde-ejere både fredag og søndag 🙂

Torsdag den 6. september 2012

I dag fik hvalpene suppleret op med legetøj – så nu er det bare med at holde øje med, at Saana ikke hugger det fra dem.

Der blev også spillet en længere sekvens fra lyd-cd´en. Igen var de fuldstændig upåvirkede af lyden af fyrværkeri og skud. Det ser lovende ud. Skal vi have et kuld igen, så vil jeg helt sikkert bruge den cd igen.

Igen-igen fik jeg klippet deres klør. Det bliver mere og mere besværligt, da de slet ikke har tid til at holde sig i ro, mens der bliver klippet. Det hjælper lidt på det, hvis man afleder deres opmærksomhed med noget spiseligt. Som man kan se af vægt-stigningen, så er ingen af dem kost-nægtere 😉

Søndag den 9. september 2012

Hvalpene har efterhånden en god tæt pels. Dette kan man godt undre sig over, for der har været mange forbi i løbet af weekenden, som har kælet for dem 😉

Fredag var Mitzis kommende ejere på besøg, lørdag havde vi vennebesøg og i dag har Meris kommende ejer været her. Samt en familie, som skulle se om Mikko var noget for dem.

I dag har Mimmi og Maxi været på en lille køretur. Det var ikke just en favorit-disciplin. Vi kørte 5 km, holdt så pause hos nogle venner, som også delte ud af kæl og klap og så kørte vi hjem igen. Lige som jeg ville tage de 2 hunde ud af bilen, så kastede Mimmi op. Tja, vores hunde har også alle døjet med køresyge, men de er også alle kommet over det.

Lørdag den 15. september 2012

Hvad sker der lige? Vi vågnede kl. 08.45 helt forvirrede over såvel tid som stilhed! Første nat i laaaannnngggg tid med ro og nok søvn. Herligt. Ca. 30 sekunder senere var der liv og glade dage. 🙂

Søndag den 16. september 2012

I dag er hvalpene 7 uger. De er rigtig sjove at kigge på. Der er enten fuld gas på eller også sover de.

I formiddags var ID mærkeren her, så nu er alle 6 “chippet”. Det gik forholdsvis let og uden for meget klagen.

Det er også i dag, at de har fået 2. omgang ormekur. Sidste gang gav vi dem ormekuren direkte i munden. Denne gang var det “kamufleret” i noget dåse-hundemad, så det røg denne gang ned med stort velbehag.

Lørdag den 22. september 2012

I går var hvalpene til sundhedscheck. Det gik godt! Alle 3 hanner er “rigtige” hanner med 2 sten det rette sted 😉 Alle fik checket led, lunger, hjerte, ører, bid, hud, navle (for evt. navlebrok) og blev vaccineret. Alt var i top 🙂 Maxi fik kigget godt på sit øje af 2 dyrlæger. Og vi fik en forklaring på den blå plet i hans øje. Det skyldes en rift, som en af de andre på have givet ham. Den blå farve er så arret. Vi har lagt mærke til, at det er blevet mindre og mindre med tiden og det skulle det blive ved med. Maxi kan se, hans pupiller reagerer helt som de skal og det kommer ikke til at give ham problemer fremover. Han har dog fået nogle øjendråber, som iflg. dyrlægen kun har det formål, at det skal hjælpe til med at gøre arret så lille som muligt.

Så er de første også ved at flytte. Matsi, som nu hedder Louis er taget til Humlebæk og Mikko til Vestbjerg (Nordjylland). I morgen rejser Meri til Ødum ved Randers. Den kommende fredag rejser Mitzi til Langeskov på Fyn og Mimmi til Ishøj Strand. Der er en familie, som har kigget på Maxi. De kommer fra Aalborg. Vi får besked i løbet af et par dage, om de ønsker ham som en del af deres familie eller ej.

Fredag den 28. september 2012

I dag rejste de sidste 2! Så nu er her stille.

Maxi flyttede til Aalborg i søndags og så var der kun Mimmi og Mitzi tilbage. De er begge flyttet i dag.

Vi har fået meldinger om de 4 hvalpe, som flyttede sidste weekend. De er heldigvis faldet godt til i deres nye hjem.

 

 
M-kuld Brunt halsbånd Gråt halsbånd Lyseblåt hals. Pink halsbånd Orange halsbånd gult halsbånd
Køn Han Han Han Tæve Tæve Tæve
Farve VildtfarvetLyse tæer Mørk m/tegningerHvidt på forpoter Vildtfarvetm. aftegn Sort med lyse aftegn.Hvid blis og hvidt på snudespidsen Sort m. aftegn(meget tegninger) Sort m. aftegn(lidt mindre tegninger)
Navn Leijona Mikko Leijona Maxi Leijona Matsi Leijona Meri Leijona Mitzi Leijona Mimmi
Vægt ved fødsel 350 gram 365 gram 360 gram 355 gram 340 gram 345 gram
Vægt 30.07.2012 370 gram 325 gram 385 gram 375 gram 365 gram 365 gram
02.08.2012: Alle har fået klippet klør på forbenene
Vægt 02.08.2012 450 gram 300 gram 425 gram 465 gram 460 gram 465 gram
Vægt 05.08.2012 630 gram 430 gram 600 gram 630 gram 600 gram 625 gram
Vægt 07.08.2012 780 gram 510 gram 750 gram 750 gram 700 gram 750 gram
08.08.2012. Alle har fået øjne
09.08.2012. Alle fik klippet klør 900 gram 630 gram 900 gram 910 gram 870 gram 800 gram
12.08.2012 1000 gram 790 gram 1000 gram 1020 gram 990 gram 970 gram
15.08.2012 1140 gram 900 gram 1120 gram 1160 gram 1160 gram 1070 gram
19.08.2012 Alle fik klippet klør 1200 gram 1010 gram 1300 gram 1340 gram 1325 gram 1290 gram
24.08.2012 Alle fik klippet klør 1570 gram 1340 gram 1700 gram 1690 gram 1550 gram 1550 gram
27.08.2012 Alle fik ormekur
29.08.2012 Vægt 1870 gram 1670 gram 2090 gram 1970 gram 1830 gram 1840 gram
02.09.2012 Vægt 2120 gram 1900 gram 2300 gram 2100 gram 2010 gram 2100 gram
06.09.2012 Alle fik klippet klør 2620 gram 2350 gram 2880 gram 2650 gram 2530 gram 2590 gram
09.09.2012 2950 gram 2615 gram 3100 gram 2970 gram 2800 gram 2800 gram
16.09.2012. Alle fik ormekur 3,5 kg 3,2 kg 3,7 kg 3,5 kg 3,4 kg 3,4 kg
23.09.2012 4,2 kg
28.09.2012 4,6 kg 4,6 kg

Skriv et svar