Saana L-kuld 2016

L-kuld født 11. november 2016

Efter et langt, sejt træk – faktisk mere eller mindre fra mandag den 7. – fredag den 11. november, er det endt med et kejsersnit.
Dette er Saanas 3. drægtighed. De 2 første er forløbet uden nogen form for komplikationer og begge fødsler har været fuldstændigt uden problemer. Så let skulle hun ikke slippe denne gang.
Allerede mandag var der tegn på, at Saana var ved at gøre klar til fødsel. Hun pustede, skrabede og gik i kassen i perioder. Det kunne der gå op til et par timer med, hvorefter hun så ud som om, at alt var roligt og langt fra fødsel. Sådan fortsatte det tirsdag og onsdag.
Torsdag morgen blev Saana checket ved dyrlægen. En scanning viste, at der var liv og at der ikke lå en hvalp og spærrede fødselsvejen. Den første hvalp lå også med hovedet den rigtige vej og opblokningen var i gang. Dyrlægens vurdering var, at fødslen ville ske i løbet af dagen, så vi tog hjem igen og gik i venteposition ved fødekassen. Saana havde flere og jævnlige “pusteture” – men de blev fortsat afløst af lange pauser uden tegn på snarlig fødsel.
Aftalen med vores dyrlæge var, at jeg skulle ringe med status sidste på eftermiddagen. Her aftalte, vi så at tale sammen igen omkring kl. 21.30. Da der ikke var tegn på, at noget var ved at gå helt galt (mørkt flåd, feber m.m.). blev aftalen endnu en gang at vente og se tiden an.
Kl. 2.15 oplevede jeg noget, som jeg stadig er fuld af forundring og beundring over. Vores dyrlæge ringede til os! – for at høre, hvordan det gik. Da var situationen stadig uforandret. Her blev aftalen så, at hvis status var den samme kl. 05.30, så ville vi tage til dyrlægeklinikken og give Saana et kejsersnit. Tja, kl. 5.30 kørte jeg hjemmefra med en små-pustende Saana.
Dyrlægen startede med at checke Saanas temperatur og føle efter om en hvalp var på vej. Beslutningen blev, at et kejsersnit var bedst for at sikre hvalpenes overlevelse. Umiddelbart var der ikke andet i vejen end at fødslen bare ikke gik ordentligt i gang, men Saana var jo også ved at være godt træt, så bekymringen gik mest på, om det ville tage så lang tid for hende, at få hvalpene ud – hvis fødslen endelig ville gå ordentligt i gang – at nogle af hvalpene ikke ville klare det.
Kejsersnittet gik uden problemer. 5 sunde og raske hvalpe kom frem og ganske kort tid efter deres fødsel kunne vi konstatere, at alle var nogle livlige krabater. Der er 3 tæver og 2 hanner. Alle ser ud til at være sorte. 3 med hovedsageligt hvide aftegninger og 2 med brunlige og hvide aftegninger. Vi har vægtet, at Saana skulle have så meget ro som muligt med hvalpene i dag, så ud over en hurtig vejning, da vi kom hjem fra dyrlægen og kort registrering af farver, så har vi ikke nærstuderet dem endnu.
Derfor kan jeg heller ikke med sikkerhed sige, hvilke af hvalpene der er tæver og hanner på de følgende fotos.
Nu glæder vi os til at se, hvordan de udvikler sig.
dsc01918 dsc01917 dsc01916 dsc01915 dsc01914 img_3496 dsc01912 dsc01911 dsc01910